Poiesz Sneek

Een nieuwe huisstijl voor Poiesz-supermarkten

 Imarco is al sinds jaar en dag huisleverancier voor de Poiesz-supermarktketen. Sinds vorig jaar nam deze enige onafhankelijke Friese grootgrutter een nieuwe winkelformule in gebruik. Dat betekent onder meer dat Imarco de komende jaren de vloeren in alle 75 vestigingen gaat vervangen.

De Poiesz-supermarktketen begon in 1923 in Sneek. Vandaar dat de eerste winkel nieuwe stijl ook in die plaats werd opgeleverd. Poiesz staat voor ouderwetse kwaliteit in een modern jasje en dat moest terugkomen in de vloer. Daarom ontwikkelde Imarco speciaal voor Poiesz een moderne keramische tegel waarin binnen een hypermoderne uitstraling alle ontwerpeisen gecombineerd werden.

Poiesz wilde een rustige tegel die net iets chiquer zou zijn dan een standaard keramisch product en met een knipoog zou teruggrijpen naar de tijd dat je een winkelvloer met hoog cachet alleen met marmercomposiet kon bereiken. Daarnaast moest de vloer meer rust uitstralen dan de vloeren die nu in de vestigingen liggen. Uiteraard verlangde Poiesz een hoog gebruiks- en onderhoudsgemak en de hoogste veiligheid op het gebied slipvastheid. Daarnaast moesten de tegels dermate slijtvast dat ze bestand zijn tegen de intensieve bewinkeling en het gebruik van rolkarren.

De ontwerpafdeling van Imarco slaagde er in alle eisen te verenigen in één nieuw keramisch product. Ze ontwikkelden een tegel die met de afmeting 60x60cm minder voegen oplevert en dus meer rust geeft. Tevens doorbreekt Poiesz daarmee de standaard van 45x45cm tegels waarmee de meeste supermarktketen nu hun vloeren leggen. De tegel is door en door beige gekleurd met daarin kleine vlokjes in talloze in intensiteit iets teruggebrachte kleuren. Het resultaat daarvan is dat je kijkt naar een modern marmercomposietpatroon. Maar dat vertaald is binnen een keramische tegel met alle voordelen van dit materiaal.

Na goedkeuring is de tegel door Imarco zelf in productie gegeven bij één van hun vaste producenten. Op die manier weet Poiesz zich verzekerd dat er altijd voldoende voorraad is tijdens de formule ombouw van al hun vestigingen. Die strekt zich namelijk over meerdere jaren uit.

Wel stelt de grotere afmeting hogere eisen aan de kwaliteit van de ondervloer. Dat punt van aandacht is door Imarco natuurlijk tijdig opgepakt. Bij de vestiging in Sneek is er daarom voor gekozen een nieuwe vloer aan te brengen zodat de tegel in een verse laag cementmortel kwamen te liggen.

Martin Harkema die binnen Poiesz het contact met Imarco onderhoudt, is zeer tevreden met het eindresultaat. ‘Imarco ûntwikkele krekt de flier dy by ús past’, aldus de manager. Bondiger kun je het niet omschrijven.